O EQ VÝCHOVE

Koronavírus z pohľadu EQ výchovy

V týchto dňoch takmer každého človeka na Slovensku ovládajú silné emócie. Len pred niekoľkými týždňami začali médiá podrobnejšie informovať o novej chorobe, ktorá sa nás vôbec netýkala. Pripadala nám vzdialená. A zrazu je to tu, epidémia sa nás dotýka priamo, mení naše každodenné životy. Nevieme, ako dlho bude trvať, nevieme, čo nás čaká. Koronavírus zasiahol celé rodiny. Nastala situácia, ktorú si mladšia generácia nedokázala ani predstaviť. Deti ostali doma, škôlky ani školy nefungujú, ihriská a herne sú zatvorené. Nemôžeme ísť na návštevu, do kina či divadla, stretnúť sa s blízkymi a ak chceme vyjsť von, tak len s rúškom. Znie to deprimujúco? Faktom je, že táto pandémia ochromila celé naše bytie a potrebujeme nájsť spôsob, ako sa s tým vyrovnať a pomôcť našim deťom zvládnuť náročnú situáciu.

Rozprávajte sa

Aj keby ste sa deti snažili pred informáciami o chorobe uchrániť, veľmi rýchlo zistia, že sa niečo deje. Odporúčam vysvetliť deťom primerane k ich veku, prečo nemôžu chodiť do škôlky alebo školy a čo ich v najbližších dňoch čaká. Tajomstvá okolo nepoznanej situácie vzbudzujú v deťoch úzkosť a strach. Buďte tu pre ne, aby cítili, že sa na vás môžu kedykoľvek obrátiť.

Majte pochopenie pre neadekvátne detské emócie

Deti cítia veľké napätie a v tejto situácii si s ním často nedokážu poradiť. Buďte trpezliví a umožnite deťom, aby nechali svoje pocity vyplaviť. Prinesie to uvoľnenie a úľavu do vášho života aj domácnosti.

Priznajte svoje emócie

Pred deťmi nevystupujte ako superhrdinovia. Tým, že priznáte svoje neistoty, dieťaťu neublížite. Samozrejme, nie je vhodné, aby ste sa celé dni zaoberali len počtom chorých a strachom z toho, že to postihne aj vás. Pokiaľ však na vás doľahne smútok za blízkymi, s ktorými sa nemôžete stretnúť, pokojne sa s deťmi o svoje emócie podeľte.

Vytvorte si režim dňa

Situácia, keď sú zrazu všetci doma, je nová pre každého. Mnohí rodičia majú home office, školáci sa musia učiť z domu, škôlkarom chýbajú kamaráti. Vytvorenie nového systému domácnosti pomôže všetkým členom rodiny. Prerozdeľte si domáce povinnosti a dohodnite sa, kedy budete čas tráviť spoločne. Menším deťom vysvetlite, že pracovať musíte napriek tomu, že ste doma.

Využite tieto chvíle pre seba

Nová situácia nemusí byť plná samých negatívnych emócií. Ak ju dobre využijete, môže priniesť rodine aj veľa radosti a láskyplných chvíľ.

Myslite aj na iných

Učte deti empatii. Pripomeňte im, že aj keď sa so starými či prastarými rodičmi teraz stretnúť nemôžete, je dobré im aspoň zavolať a rozveseliť ich, prípadne vybaviť pre nich potrebné veci.
Práve teraz máme príležitosť pomôcť deťom rozvíjať svoju emocionálnu inteligenciu. Nezabudnite, že my sme pre ne vzorom a je len na nás, čo si z tejto náročnej situácie odnesú.